Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTuzlanski Vodovod uputio apel za štednju pitke vode zbog suše

Tuzlanski Vodovod uputio apel za štednju pitke vode zbog suše

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Tuzla, u skladu sa sve većim problemima izazvanim opadanjem izdašnosti izvorišta, uputilo je apel građanima da štede pitku vodu. Klimatska situacija, koju karakterišu ekstremno visoke temperature i suše, dovela je do smanjenja zaliha pitke vode u Tuzli.

Iz Vodovoda i kanalizacije mole građane da koriste pitku vodu samo za osnovne potrebe kao što su piće, pripremanje hrane i održavanje higijene. U apelu se posebno naglašava da se izbjegava upotreba pitke vode za zalijevanje poljoprivrednih površina, bašta, travnjaka, pranje pločnika i vozila, kao i punjenje bazena.

Napominjući da će stabilnost i kontinuitet vodosnabdijevanja biti očuvani samo ukoliko se voda koristi racionalno, iz Vodovoda i kanalizacije ističu da se trude da pitka voda bude dostupna svim građanima 24 sata dnevno. Radnici u ovom preduzeću su angažovani na održavanju sistema vodosnabdijevanja u funkciji, kako bi se osiguralo snabdijevanje vodom u svim dijelovima grada.

Ova situacija je samo podsjetnik koliko je bitno brinuti se o resursima za snabdijevanje vodom. U vremenima suše, svaki pojedinac ima odgovornost da štedi vodu i koristi je samo onda kada je to neophodno. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati da pitka voda bude dostupna i u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -