Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUpozorenje: Rok za promjenu biračke opcije za raseljene osobe ističe za sedam...

Upozorenje: Rok za promjenu biračke opcije za raseljene osobe ističe za sedam dana

Upozorenje je upućeno raseljenim osobama koje borave na području Federacije Bosne i Hercegovine. Prema zakonskim odredbama, imaju mogućnost da odaberu opciju da glasaju za općinu prema popisu iz 1991. godine na predstojećim lokalnim izborima. Međutim, kako navodi SDA Srebrenica, mnoge raseljene osobe neće moći iskoristiti ovo pravo zbog bahatog ponašanja odgovornih iz pojedinih općina Tuzlanskog kantona.

Posebno je naglašeno da u nekim općinama Tuzlanskog kantona niko ne radi u centru za birački spisak zbog godišnjih odmora. To znači da se raseljene osobe “šetaju” od kancelarije do kancelarije već danima bez uspjeha u izvršenju preregistracije. Iz SDA Srebrenica ističu da ovo predstavlja bahato i neodgovorno ponašanje te da odgovorne osobe snose krivičnu odgovornost.

Upravo zbog ovakvih situacija, SDA Srebrenica poziva Centralnu Izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da provjeri navode i, ukoliko se potvrde, da odmah kazni odgovorne za ovakvo neodgovorno ponašanje. Također, traže od produženje roka za promjenu biračke opcije do 31.7.2024. godine.

Rok za promjenu biračke opcije za raseljene osobe ističe za sedam dana, stoga je važno da se ova situacija riješi što prije kako bi svi imali pravo izabrati opciju koja im najviše odgovara.

Svi koji se nalaze u ovoj situaciji trebali bi pratiti daljnje informacije i upute Centralne Izborne komisije kako bi na vrijeme mogli promijeniti biračku opciju i ostvariti svoje zakonsko pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -