Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSkandal: EU položila vijence na vojničkom groblju Vojske RS u Bratuncu

Skandal: EU položila vijence na vojničkom groblju Vojske RS u Bratuncu

Evropska unija je izazvala skandal nakon što je, prema informacijama iz ove stranke, položila vijence na vojničkom groblju Vojske RS u Bratuncu. Ova gesta je izazvala ogorčenje jer se smatra da se na ovaj način odaje počast vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su poznati po ratnim zločinima i genocidu.

Iz stranke su istakli da ovaj postupak Evropske unije obesmišljava Međunarodni sud pravde i njegove presude, te dodatno ohrabruje negatore genocida i ratnih zločina. Također, izrazilu su zahtjev za izvinjenjem EU i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini žrtvama ratnih zločina i genocida.

Osim toga, stranka je pozvala Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova da upute protestne note vrhu EU i ministru vanjskih poslova EU zbog ovog skandala.

Ova kontroverzna situacija dolazi nakon nedavnog incidenta sa Zoranom Galićem, prebjegom u EU. Stranka vidi ovo kao još jedan udarac EU za BiH, posebno za žrtve ratnih zločina i genocida.

Ostaje otvoreno pitanje kako će se ova situacija dalje razvijati i da li će biti adekvatne reakcije iz međunarodne zajednice. Ovaj skandal samo dodatno opterećuje odnose EU i BiH i baca sjenu na pitanje pravde i odgovornosti za ratne zločine i genocid na prostoru Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -