Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHelikopter Republike Srpske pomogao u gašenju požara na nepristupačnom terenu

Helikopter Republike Srpske pomogao u gašenju požara na nepristupačnom terenu

Požar koji je izbio prije tri dana na nepristupačnom terenu uspješno je ugašen sinoć zahvaljujući helikopteru Helikopterskog servisa Republike Srpske. Helikopter je drugi dan zaredom u više navrata dejstvovao na terenu te je uspio obuzdati vatru.

Gatački vatrogasci su bili aktivno angažirani na terenu od samog izbijanja požara kako bi spriječili njegovo širenje. No, situacija je bila izuzetno teška zbog nepristupačnog terena, što je otežavalo pristup vatrogasnim vozilima.

Iz Republike Srpske su tražili pomoć helikoptera MUP-a Republike Srbije u gašenju požara. Međutim, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, izjavio je da nije dobio zahtjev te da neće potpisati angažman helikoptera iz Srbije. Istaknuo je da imaju dovoljan broj raspoloživih helikoptera koji su opremljeni za gašenje požara.

Odgovor na zahtjev za pomoć stigao je od Helikopterskog servisa Republike Srpske. Njihov helikopter je brzo reagovao i koordinirano djelovao na terenu, čime su uspjeli lokalizirati požar i ugasiti ga.

Ovakvi događaji ponovno naglašavaju potrebu za ulaganjem u vatrogasnu opremu i vozila koja su prilagođena za rad u nepristupačnim terenima. S obzirom na sve češće ekstremne vremenske uvjete i povećanu opasnost od požara, važno je da su vatrogasci opremljeni za učinkovito djelovanje u ovakvim situacijama.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine trebalo bi ponovno razmotriti mogućnost zajedničkog angažmana različitih subjekata i institucija kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija u slučaju požara na nepristupačnom terenu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -