Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHInicijative za uspostavljanje sporazuma o dvojnom državljanstvu s Njemačkom i za nošenje...

Inicijative za uspostavljanje sporazuma o dvojnom državljanstvu s Njemačkom i za nošenje hidžaba odbačene u BiH

Inicijative za uspostavljanje sporazuma o dvojnom državljanstvu s Njemačkom i za promjenu propisa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi se omogućilo nošenje hidžaba su odbačene u Komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Denis Zvizdić, zastupnik iz Partije demokratskog progresa (PD PS BiH), podnio je inicijativu kojom bi Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke. Međutim, inicijativa je odbijena zbog glasova “protiv” zastupnika iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i “suzdržanih” zastupnika iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Također, inicijativa Sabine Ćudić, zastupnice iz PD PS BiH, kojom se traži promjena Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH, kako bi se omogućilo nošenje hidžaba pripadnicama vojske, također je odbačena.

Ovim glasanjem, Komisija za ljudska prava PD PS BiH je onemogućila zastupnicima u donjem domu da se izjasne o ovim važnim pitanjima. Odluka je izazvala negodovanje i kontroverze među građanima, posebno među onima koji podržavaju ove inicijative.

Neuspjeh ovih inicijativa ukazuje na to da će daljnje promjene biti teške u vezi sa dvojnim državljanstvom i nošenjem hidžaba u BiH. Ipak, ovakvi prijedlozi nastavljaju izazivati debatu i polarizaciju u društvu.

Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo odbrane BiH će morati pronaći alternativne načine kako bi se istražili i eventualno implementirali ovi prijedlozi, kako bi se osigurala jednakost i prava svih građana BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -