Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSNSD pada na samo tri delegata u Domu naroda - Kraj blokade...

SNSD pada na samo tri delegata u Domu naroda – Kraj blokade zakona

Ovo je težak udarac za Stranku demokratske akcije jer su izgubili mandat za delegatsko mjesto u Domu naroda. Sada ostaju samo tri delegata iz Kluba Srba, što znači da nemaju više mehanizme blokade zakona ili odluka na nivou Bosne i Hercegovine. Odluke će sada prolaziti ukoliko za njih budu glasali Klub Hrvata, Klub Bošnjaka i dvojica opozicionih delegata iz Kluba Srba.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović istaknuo je da je ova odluka “garancija za stabilnost države” i da će se sada lakše donositi ključne odluke. S druge strane, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne može prihvatiti ovu odluku i tvrdi da se radi o otimanju delegatskih mjesta iz Republike Srpske.

“Naš delegat u Domu naroda neće se povući jer smo izabrani od strane Republike Srpske i to su naša garantovana prava”, izjavio je Dodik. Dodik također smatra da je postupak trebao biti vraćen u Narodnu skupštinu ukoliko je bilo nepravilnosti, a ne da se donese odluka o otimanju delegatskog mjesta.

Nakon što je izgubila mandat, delegatkinja Snežana Novaković-Bursać nazvala je odluku Centralne izborne komisije “lakrdijom” i tvrdi da je nemoguće pravno završiti ovaj problem. Iz SNSD-a najavljuju da nemaju namjeru predati mandat, a sjednica Doma naroda zakazana je za petak.

Bitno je napomenuti da će se na toj sjednici razmatrati i državni budžet, koji je prethodno dogovoren između koalicionih partnera u Mostaru. Budžet bi trebao biti potvrđen u Predstavničkom domu već u utorak.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -