Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlada ZDK-a odobrila sredstva za oblast zdravstva i pregovara o novom kolektivnom...

Vlada ZDK-a odobrila sredstva za oblast zdravstva i pregovara o novom kolektivnom ugovoru

Na nedavno održanoj sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je donijela set odluka kojima je odobrila sredstva za oblast zdravstva. Ovaj potez ima za cilj unaprijediti zdravstveni sistem u kantonu i osigurati bolju zdravstvenu zaštitu stanovnika.

Jedna od odluka je odobravanje sredstava za projekte u Zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu. Specifično, izdvojeno je 200.000 KM za projekt očuvanja zdravlja sportista amatera. Također, za javno-zdravstvene djelatnosti medicine rada izdvojeno je 28.000 KM.

Posebno je važno istaći da je JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane dobio odobrenje za nabavku vakcine protiv bjesnila i sezonske gripe. Za tu svrhu je izdvojeno 120.000 KM. Osim toga, Vlada ZDK-a je dodatno izdvojila 200.000 KM za drugu fazu izgradnje Ambulante porodične medicine u mjestu Željezno Polje kod Žepča.

Cijeli projekat izgradnje Ambulante porodične medicine u Žepču vrijedan je 480.000 KM, od čega je Vlada ZDK-a izdvojila 400.000 KM. Općina Žepče je dala 70.000 KM, dok je preostalih 10.000 KM obezbijedilo JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče.

Premijer kantona, Nezir Pivić, također je najavio skoro potpisivanje novog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvenim ustanovama u ZDK-u. Ovo je nastavak poboljšanja materijalnog položaja svih zaposlenih, nakon nedavnog povećanja plata u sektoru obrazovanja, državnim službenicima i MUP-u.

Odobravanje sredstava za zdravstvo i pregovori oko novog kolektivnog ugovora pokazuju opredjeljenje Vlade ZDK-a da unaprijedi zdravstveni sektor i brine o zaposlenima. To će sigurno imati pozitivne efekte na kvalitet zdravstvene zaštite u kantonu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -