Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSavezna vlada najavljuje zabranu pakistanskog Tehreek-e-Insaafa

Savezna vlada najavljuje zabranu pakistanskog Tehreek-e-Insaafa

Savezna vlada Pakistana najavila je da će podnijeti slučaj za zabranu političke stranke pakistanski Tehreek-e-Insaaf (PTI). Ova odluka donesena je na temelju niza faktora, uključujući optužbe da je PTI primao nezakonite novčane izvore iz inostranstva i incidente koji su se dogodili prošle godine.

Ministar Attaullah Tarar izjavio je da su neredi izazvani od strane članova PTI imali za cilj vojne objekte, što je jedan od razloga za pokretanje ovog slučaja. Ako bude potrebno, slučaj će se proslijediti vladi i Vrhovnom sudu.

Nedavno održani izbori u Pakistanu bili su obilježeni kontroverzama kada su kandidati PTI bili zabranjeni pristup biralištima i morali su se natjecati kao nezavisni kandidati. Međutim, Vrhovni sud je nedavno presudio da PTI ima pravo na više od 20 dodatnih rezerviranih mjesta u parlamentu, što je dodatno osnažilo stranku i pritisak na vladu.

Iako još nije jasno kako će planirana zabrana utjecati na odluku suda o rezerviranim mjestima, ministar Tarar je istakao da će vlada također tražiti pravnu reviziju tog pitanja.

PTI je jedna od najuticajnijih političkih stranaka u Pakistanu, a ova najava zabrane zasigurno će izazvati velike kontroverze i političke rasprave u zemlji. Ostaje da vidimo kakav će ishod biti i kako će se PTI nositi s ovim izazovom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -