Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPromjena odluke CIK-a BiH: Umjesto Snežane Novaković Bursać, Nenad Vuković će biti...

Promjena odluke CIK-a BiH: Umjesto Snežane Novaković Bursać, Nenad Vuković će biti zvanični delegat

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) donijela je danas izmjene odluke od 16.01.2023. godine, kojom se mijenja identitet zvaničnog delegata za Dom naroda BiH. Tačnije, Snežana Novaković Bursać više neće biti delegat, već će tu funkciju preuzeti Nenad Vuković.

Nova odluka stupa na snagu od dana objave u Službenom glasniku BiH i bit će objavljena i u Službenom glasniku RS-a, Službenim novinama Federacije BiH, Službenom glasniku Brčko Distrikta BiH, kao i na internet-stranici CIK-a BiH.

Promjena je uslijedila nakon žalbe stranke PDP, koja je osporila odluku Narodne skupštine RS-a i CIK-a BiH o poništenju jednog listića na kojem je bio glas za PDP-ovog delegata za Dom naroda BiH. Ustavni sud BiH i Sud BiH su podržali navode PDP-a, uz ocjenu da je listić bio regularan, iako nije bio u potpunosti obilježen u skladu s pravilima.

Građani će moći pratiti današnju 42. sjednicu CIK-a BiH na zvaničnoj internet-stranici ove institucije.

Ova promjena u CIK-u BiH izazvat će određene posljedice na političkoj sceni i može utjecati na dalji rad Dom naroda BiH. Ostaje da se vidi kakve će to rezultate donijeti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Odluka CIK-a BiH još jednom skreće pažnju na važnost transparentnosti i pravičnosti u izbornom procesu, kao i na potrebu za preciznim poštivanjem pravila i propisa kako bi rezultati izbora bili legitimni i demokratski.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -