Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHistorijski trenutak: Ujedinjenje vlasti i opozicije rezultiralo izmjenom zakona o transplantaciji organa

Historijski trenutak: Ujedinjenje vlasti i opozicije rezultiralo izmjenom zakona o transplantaciji organa

U jednom od najvažnijih trenutaka za bosanskohercegovačko zdravstvo, vlast i opozicija su se ujedinili kako bi omogućili životnu šansu Adnanu Šemiću. Adnanu je dijagnosticirana rijetka bolest jetre, Wilsonova bolest, ali nije bilo srodnika koji bi mu mogao biti donor.

Ova inspirativna priča o solidarnosti i humanosti počela je kada se javio čovjek iz Obrenovca, Srbije, koji je bio sto posto kompatibilan donor. Međutim, postojao je problem – u Bosni i Hercegovini nisu postojali zakonski okviri koji bi omogućili ovu vrstu transplantacije, jer donor nije bio srodnik.

Uprkos ovom velikom izazovu, Adnanovi prijatelji nisu odustali. Ujedinili su se i angažirali sve svoje kontakte u politici i medicini kako bi se zakon o transplantaciji organa i tkiva izmijenio u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Njihov trud i upornost nagrađeni su kada je, kroz svega nekoliko dana, usvojen novi zakon. Ova izmjena otvara vrata za slične slučajeve, a također štiti integritet i sigurnost transplantacijskog procesa, sprečavajući potencijalne zloupotrebe.

Ovim činom, Bosna i Hercegovina pridružuje se većini zemalja svijeta koje imaju slične zakone koji omogućavaju spasavanje života i pružaju nadu ljudima koji se suočavaju s rijetkim bolestima koje zahtijevaju transplantaciju organa.

Ovo je značajan korak naprijed za zdravstvo u našoj zemlji, ali i primjer kako zajedništvo i solidarnost mogu imati veliki utjecaj na pojedince i društvo. Adnan Šemić sada može s optimizmom gledati u budućnost, zahvaljujući ne samo hrabrosti i odlučnosti svojih prijatelja, već i političke volje koja je bila spremna djelovati u interesu općeg dobra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -