Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAgencije naplaćuju skuplje avionske karte državnim institucijama

Agencije naplaćuju skuplje avionske karte državnim institucijama

Prema riječima zastupnika Magazinovića, dokazano je da agencije koje snabdijevaju državne institucije avionskim kartama naplaćuju veće cijene od tržišnih. Međutim, čini se da neki pojedinci dobijaju pogrešne savjete o tome kako nastaviti sa ovakvim praktikama.

“Vjerovatno nisu svjesni na koliko su klizavom terenu, ali to je njihov problem”, poručio je Magazinović. Kao primjer zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama, naveo je nedavni proces izbora agencije koja će kupovati avionske karte za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, na elektronskoj aukciji za ovu uslugu prijavilo se pet-šest kompanija, s početnom cijenom od 20.000 KM. Međutim, aukcija se završila sa cijenom od samo 14 KM za dvogodišnji period, što je veoma sumnjivo.

Magazinović je podsjetio na slučajeve gdje su kompanije dobijale tendere za kupovinu avionskih karata uz minimalne provizije, ali su kasnije manipulirale cijenama. Nema sumnje da se iza ovako niske cijene krije sličan scenarij.

Ova situacija ukazuje na potrebu za transparentnošću i strožim nadzorom prilikom nabavke avionskih karata od strane državnih institucija. Važno je da sve transakcije budu obavljene u skladu sa zakonom i da nema prostora za koruptivne radnje.

Kako bi se spriječile ovakve prevare, potrebno je uspostaviti efikasne mehanizme kontrole i provjeriti ponude koje agencije pružaju pri javnim nabavkama. Također, neophodno je jačanje svijesti o tome kako pravilno postupiti prilikom kupovine avionskih karata i izbjegavanje neetičkih poslovnih praksi.

Ovaj slučaj treba biti upozorenje za sve one koji se bave javnim nabavkama da pažljivo biraju svoje dobavljače i osiguraju da troškovi budu opravdani i u skladu sa cijenama na tržištu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -