Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHota-Muminović kritikuje odluku Ustavnog suda: "Izgled nije garant ničega"

Hota-Muminović kritikuje odluku Ustavnog suda: “Izgled nije garant ničega”

Posljednja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je odlučeno da službenici u javnim službama ne smiju nositi vjerske simbole, izazvala je brojne reakcije u javnosti. Jedna od osoba koja je javno iznijela svoje nezadovoljstvo odlukom suda je i aktivistica za ljudska prava, Aida Hota-Muminović.

Gospođa Hota-Muminović je istakla da je ova odluka otišla dalje od predmeta apelacije, te je obuhvatila i “bilo koje druge javne službe”, što smatra vrlo opasnim. Ona je citirala dio iz odluke Ustavnog suda i uporedila je sa kontroverznim pitanjem S. Kljuića koji je nekada postavio: “Ja kada vidim onu ministricu Hotu, zabrađenu. Pa što ona misli da djeca misle kad je vide?”.

Hota-Muminović naglašava da je odgovor na ovo pitanje vrlo jednostavan – djeca će misliti onako kako ih odrasli nauče. Ako ih učimo da druge gledaju sa predrasudama, onda će se uvijek osjećati ugroženo ili će stalno ulaziti u konflikte. “Danas će im smetati marama, sutra nečije ime. Tako se formiraju generacije koje se brzo regrutuju za sve vrste totalitarizama. To smo već vidjeli i iskusili na najgori mogući način tokom agresije i genocida” – istakla je Hota-Muminović.

Kritikujući odluku Ustavnog suda, ona je naglasila da odjeća koju nose sudije ovog suda simbolizira mudrost, čestitost, neutralnost i pravednost. Međutim, ova odluka jasno pokazuje da izgled nije garant ničega.

Odluka Ustavnog suda o nošenju vjerskih simbola u javnim službama izazvala je duboko podijeljena mišljenja u društvu. Dok jedni podržavaju ovu odluku kao dio sekularnog društva, drugi smatraju da ovakva zabrana krši osnovna prava i slobode pojedinca. Rasprava o ovom pitanju sigurno neće jenjati u narednom periodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -