Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNeprofitno udruženje odustalo od organizacije Čevljanske koride zbog finansijskih zahtjeva

Neprofitno udruženje odustalo od organizacije Čevljanske koride zbog finansijskih zahtjeva

Neprofitno udruženje koje je godinama organiziralo Čevljansku koridu, jednu od najstarijih tradicionalnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, odlučilo je odustati od organizacije ovogodišnjeg događaja. Glavni razlog za tu odluku su finansijski zahtjevi koji su postavljeni pred organizatore, a koje ne mogu ispuniti.

Prema riječima predstavnika udruženja, održavanje koride nije imalo profitabilan karakter te stoga nisu u mogućnosti ispoštovati zahtjeve s posebnim fokusom na fiskalizaciju. Budući da je udruženje neprofitno i ne podliježe poreznim obvezama, primjena fiskalizacije nije moguća, što je jedan od uvjeta postavljenih od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ove godine po prvi put nismo u mogućnosti da ulazimo u rizik i organizujemo koridu. Sve više traju nameti od institucija, krenuvši od Porezne uprave FBiH koja nameće pravila fiskalizacije i prijave radnika. Govoreći o fiskalizaciji nije mi do kraja ni jasno šta hoće, a mislim da nije ni njima. Sljedeći problem su pravila MUP-a KS koji pravi procjenu bezbjednosne situacije, procijeni koliko treba policajaca i sve nam to na kraju naplati. Pored svega toga što smo uspijevali da platimo dobijemo i famozne kazne za za minorne stvari poput kazne za kretanje gostiju”, ističe predstavnik udruženja.

Tradicionalna Čevljanska korida ima dugogodišnju tradiciju od skoro 80 godina, pri čemu se finansirala isključivo od prodaje ulaznica. Međutim, prostor na kojem se održava korida prostire se na čak 400 duluma, što čini nemogućim prikupljanje 25 posto prihoda od ulaznica.

Predstavnik udruženja također navodi da su bili podložni brojnim kaznama od strane poreske i tržišne inspekcije, kao i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo. Iznošenje kazni po jednom osnovu iznosilo je čak 10.000 KM.

Odluka o nedolasku Čevljanske koride ove godine će sigurno izazvati razočaranje među ljubiteljima ove tradicionalne manifestacije, ali i postavlja pitanje održivosti organizacije takvih događaja u uvjetima sve većih fiskalnih i administrativnih zahtjeva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -