Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHGrađani Goražda odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

Građani Goražda odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

Građani Goražda su se i ove godine okupili na mostu “Alije Izetbegovića” kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ovaj performans se svake godine održava 12. jula, na dan kada je prije 29 godina počinjen masakr nad Bošnjacima u Srebrenici.

U tišini koju je prekidala samoživa Srebreničkog inferna, građani su dolazili na most i redali fildžane. Na taj način su željeli iskazati suosjećanje sa majkama Srebrenice koje su danima i mjesecima čekale svoje najdraže, nadajući se da su preživjeli.

Goraždani ističu važnost učenja o genocidu u Srebrenici i stradanjima nevinih bošnjačkih civila širom Bosne i Hercegovine. Oni žele da se sve generacije građana obrazuju o ovim događajima, posebno o etničkom čišćenju koje se dogodilo u gradovima Istočne Bosne tokom agresije na zemlju.

Tokom performansa su na mostu poredane hiljade fildžana, u znak sjećanja na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Mladi su također iscrtali cvijet Srebrenice, kao simbol snage i otpora.

Ovaj performans u Goraždu je samo jedna od aktivnosti koje se organizuju u julu, mjesecu sjećanja na Srebrenicu. Građani ističu da se ne mogu pomiriti sa činjenicom da i danas postoje mjesta poput Palestine, gdje nedužna djeca i nevini ljudi stradaju.

Poruka koju Goraždani šalju je jasna – genocid u Srebrenici je poraz civilizacije, a ono što se događa u Gazi je poraz čovječanstva. Oni koji su preživjeli stradanja i razaranja najbolje razumiju značaj aktivnosti poput ovog performansa. Njihov cilj je biti glasniji, kako bi se zločini poput ovih zaustavili jednom zauvijek.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -