Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPresuda Ustavnog suda BiH - Vojska zabranila hidžab, Mujanović se žali

Presuda Ustavnog suda BiH – Vojska zabranila hidžab, Mujanović se žali

Presuda kojom je potvrđena zabrana nošenja hidžaba u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine izazvala je negodovanje među muslimanskim zajednicama u zemlji. Emela Mujanović, vojnikinja kojoj je zabranjeno nošenje hidžaba, izjavila je kako je presuda sramna i da vrijeđa njenu slobodu i ličnost.

Mujanović, koja je napustila posao u vojsci zbog ove zabrane, ističe da se osjeća diskriminisanom u odnosu na druge i da hidžab nije samo vjerski simbol, kako je navedeno u odluci Ustavnog suda BiH. Ona također dodaje da će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kako bi pokušala ostvariti svoje pravo na nošenje hidžaba.

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci naveo da zabrana isticanja vjerskih simbola u vojsci ne povređuje apelanticino pravo na manifestiranje vjere. Ova odluka je izazvala oštre reakcije među muslimanskim zajednicama, koje smatraju da je ovakav zakon diskriminirajući i da krši osnovna ljudska prava.

Emela Kapidžija sada je zaposlena u Ministarstvu odbrane BiH, ali ističe da će nastaviti borbu za svoje pravo na nošenje hidžaba. Njen slučaj otvara pitanje slobode izražavanja religije i važnost zaštite manjinskih prava u bh. društvu.

U međuvremenu, javnost očekuje daljnji razvoj situacije nakon što Mujanović podnese žalbu Europskom sudu, sa nadom da će se promijeniti odluka o zabrani hidžaba u Oružanim snagama BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -