Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUstavni sud BiH stavio van snage odluke o prodaji državnog zemljišta u...

Ustavni sud BiH stavio van snage odluke o prodaji državnog zemljišta u Varešu i na Jahorini

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je važnu odluku u vezi prodaje državnog zemljišta u Varešu i na Jahorini. Odluke entitetskih vlada kojima se privatnim firmama omogućava raspolaganje ovim zemljištem ispostavile su se neustavnim, te su stavljenje van snage.

U svojoj odluci, Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje je pod zabranom raspolaganja, budući da predstavlja državnu imovinu. Iz tog razloga, Vlada Federacije BiH, kao i Vlada Republike Srpske, nisu nadležne da donose odluke o raspolaganju ovom imovinom.

Ova odluka ima direktnu posljedicu na firmu Adriatic Metals kojoj je Vlada Federacije BiH omogućila krčenje šume u Varešu. Sada će ta firma biti ograničena u svojim aktivnostima, budući da neće imati pristup državnom zemljištu.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH izjavilo je da još nije dobilo odluku Ustavnog suda, ali da će je svakako poštovati. Oni ističu da nemaju cjelokupan tekst odluke te da stoga ne mogu govoriti o mogućim implikacijama ove odluke.

Ovom odlukom Ustavni sud BiH pokazuje da je spreman štititi državnu imovinu i osigurati da se ne donose neustavne odluke. Također, ova odluka utire put za veću transparentnost i odgovornost prilikom raspolaganja državnom imovinom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -