Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPacijenti zabrinuti zbog neispravnog aparata za praćenje bolesti onkoloških i hematoloških pacijenata

Pacijenti zabrinuti zbog neispravnog aparata za praćenje bolesti onkoloških i hematoloških pacijenata

Redakciji portala Klix.ba javili su se zabrinuti pacijenti koji tvrde da je zbog neispravnosti aparata otežan tok praćenja bolesti onkoloških i hematoloških pacijenata. Prema tim pacijentima, situacija je izuzetno zabrinjavajuća jer PET metoda omogućuje ljekarima da uoče eventualnu bolest u najranijem stadiju.

Iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) potvrđeno je da je ova zdravstvena ustanova preduzela sve hitne mjere kako bi se prevazišao ovaj problem te se nadaju da će aparat uskoro biti ponovo u funkciji. “Svi dijagnostički i terapijski aparati u KCUS-u redovno se servisiraju, međutim, to ponekad nije dovoljno zbog velikog broja pacijenata koje zbrinjavamo iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine”, izjavili su iz KCUS-a.

Jedna od otežavajućih okolnosti je činjenica da se dijelovi za popravku ovog aparata nabavljaju van Bosne i Hercegovine. Ipak, iz KCUS-a su istakli da su preduzeli sve moguće aktivnosti kako bi se što prije prevazišle poteškoće s kojima se suočavaju.

Ova situacija izaziva opravdanu zabrinutost među pacijentima, posebno onima s onkološkim i hematološkim oboljenjima. Nenadmašna važnost PET metode u ranom otkrivanju bolesti donosi nadu za efikasnije i uspješnije liječenje.

Očekuje se da će nadležne institucije i stručnjaci uložiti sve napore kako bi se osigurala pravovremena popravka aparata i omogućio neometan tok praćenja bolesti pacijenata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -