Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNova odluka: Himna BiH na početku nastavnog dana u sarajevskim školama

Nova odluka: Himna BiH na početku nastavnog dana u sarajevskim školama

Kantonalni zastupnici će uskoro odlučivati o novom zakonu koji je izazvao veći interes javnosti. Predloženo je da se himna Bosne i Hercegovine intonira svakog prvog nastavnog dana u sarajevskim školama. Ova odluka je privukla pažnju i podršku šire javnosti, ali su se isto tako pojavili i kritičari koji smatraju da zakon ima i sporne aspekte.

Centar za obrazovne inicijative Step by Step je dugo upozoravao na nedostatke ovog zakona. Izvršni direktor Centra, Nedim Krajišnik, tvrdi da je zakon rezultat lošeg upravljanja obrazovanjem. Kritike su upućene i na račun kantonalne ministrice za odgoj i obrazovanje, Naide Hota-Muminović, koju su optužili za autokratski stil donošenja odluka i nedostatak komunikacije sa stručnjacima i javnošću.

Namir Ibrahimović iz Centra za obrazovne inicijative Step by Step i profesor Nenad Veličković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su u svojim tekstovima iznijeli detaljnu analizu nedostataka novog Zakona o odgoju i obrazovanju. Njihovi tekstovi su ukazali na probleme u zakonu i izazvali dodatnu polemiku.

Odluka da se himna BiH intonira na početku nastavnog dana ima za cilj promoviranje nacionalnog identiteta i razumijevanje važnosti himne. Međutim, mnogi se pitaju da li je ova odluka zaista najbolji način za postizanje tih ciljeva i da li je potrebno da se himna intonira u svim školama ili samo u određenim prilikama.

Očekuje se da će kantonalni zastupnici pažljivo razmotriti ovaj zakon i uzeti u obzir sve argumente i prijedloge. Odluka o himni BiH na početku nastavnog dana će sigurno ostati tema rasprave u narednom periodu.

Jedno je sigurno, ova odluka je privukla pažnju javnosti i pokrenula veću raspravu o obrazovanju i promoviranju nacionalnog identiteta. Ostaje da se vidi hoće li zakon proći i kako će se implementirati u praksi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -