Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPočetak kampanje "Ne želimo biti sjenke" za podršku organizacijama osoba s invaliditetom

Početak kampanje “Ne želimo biti sjenke” za podršku organizacijama osoba s invaliditetom

Današnja konferencija za medije označila je početak kampanje “Ne želimo biti sjenke”, koja ima za cilj osigurati dugoročnu podršku organizacijama osoba s invaliditetom i civilnim žrtvama rata. Kampanja je usmjerena ka osiguranju kontinuirane financijske podrške kako bi se osigurala realizacija projekata od interesa za osobe s invaliditetom, ali i kako bi se osiguralo sigurnije i kontinuirano poslovanje ovih udruženja, kako ne bi došla pred gašenje.

Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, istakao je da nedostatak stabilnog finansiranja otežava realizaciju projekata te da kampanja nije samo apel, već ima i zakonski okvir. Oni ne traže milostinju, već ravnopravnu priliku da doprinesu društvu kao osobe s invaliditetom. Aliefendić je također apelovao na Grad Zenicu da bude prvi grad koji će na osnovu donesenog zakona ispuniti svoje obaveze i tako poslužiti kao primjer drugim općinama i gradovima u finansiranju reprezentativnih organizacija. Ova kampanja je važna ne samo za Zenicu, već za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine.

Sličnog mišljenja je i Selvedin Dedić, predsjednik udruženja “Dlan”. On je istakao da kampanja naglašava nužnost finansiranja organizacija kako bi se pružila podrška članovima. Dedić je istakao da ne traže nikakve privilegije, već jednaka prava na resurse koji su neophodni za njihove aktivnosti, jer su ta udruženja temelj za mnoge ljude čiji glasovi u društvu ostaju nečujni.

Ova kampanja ima za cilj da se osigura dugoročna podrška organizacijama osoba s invaliditetom i civilnim žrtvama rata kako bi mogle kontinuirano pružati neophodnu podršku zajednici. Realizacija projekata od interesa za osobe s invaliditetom i sigurno poslovanje ovih udruženja su od vitalne važnosti za dobrobit ovih marginaliziranih grupa u društvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -