Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNacionalna biblioteka BiH pred gašenjem: Šta to znači za društvo?

Nacionalna biblioteka BiH pred gašenjem: Šta to znači za društvo?

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, institucija koja čuva štampane i rukopisne primjerke kulturno-naučne produkcije BiH, suočava se sa ozbiljnim finansijskim problemima koji bi mogli dovesti do njenog zatvaranja. Ova biblioteka ima važnu ulogu u distribuciji bh. produkcije u inostranstvo, omogućavajući drugim institucijama u svijetu da se upoznaju sa naučnim i kulturnim istraživanjima iz BiH.

“Nacionalna biblioteka BiH je institucija pamćenja i čuvanja znanja koje nastaje u našoj zemlji. Njenim gašenjem, BiH bi izgubila važnu vezu sa svijetom u ovom smislu”, ističu iz Društva bibliotekara FBiH. Također, gašenje NUB BiH bi prouzročilo ogromne probleme u bibliotekama širom države, jer bi se obustavio rad svih članica u Federaciji BiH, njih ukupno 73.

Bibliotekari upozoravaju da bi ovo značilo ispuniti misiju započetu spaljivanjem Vijećnice 1992. godine. S obustavom rada NUB BiH, ne bi više sistematski prikupljana, obrađivana i arhivirana bh. produkcija, što bi rezultiralo gubitkom mehanizama za čuvanje naslijeđa i znanja koje se svakodnevno kreira.

Finansijski problemi s kojima se suočava Nacionalna biblioteka BiH mogli bi imati ozbiljne posljedice po društvo. Njeno zatvaranje bi utjecalo na dijalog znanja BiH sa drugim zemljama i stvorilo bi ogromne probleme vezane za katalogizaciju u većini biblioteka u državi.

Nacionalna biblioteka BiH predstavlja temelj kulturne i naučne baštine zemlje te je od velike važnosti za očuvanje bh. naslijeđa i prenošenje znanja. Očekuje se da će institucije i stručnjaci mobilizirati snage kako bi se pronašlo rješenje za finansijske probleme i spriječilo zatvaranje ove važne institucije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -