Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNeočekivani korak: Voditeljica TV Prve priznala genocid u Srebrenici

Neočekivani korak: Voditeljica TV Prve priznala genocid u Srebrenici

Jedan mali korak na putu ka istini – voditeljica mreže TV Prva iz Srbije priznala je genocid u Srebrenici. U popularnoj emisiji, Ana Pantelić se opisuje kako je tokom izvještaja o komemoraciji jasno izjavila da je u Potočarima obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Ova izjava Pantelić je posebno značajna, obzirom da je javni servis Srbije uvijek koristio izraz “stršan zločin” umjesto genocida. Ovaj neiskazani narativ dugo je bio prisutan u njihovoj medijskoj pokrivenosti, ali čini se da je Pantelić napravila korak naprijed prema ispravnosti.

Iako je moguće da je ova izjava bila lapsus, činjenica je da voditelji informativnih emisija obično čitaju unaprijed pripremljeni tekst. Ovo bi značilo da je izraz “genocid” namjerno izabran i da je Pantelić svjesno donijela ovu odluku.

Da li će ova izjava imati posljedice po Pantelić ili pisca teksta, ostaje da se vidi. Sankcioniranje ili podrška sada ovisi o politici Vučićevog režima. Bez obzira na to, ovaj postupak Pantelić je pohvalan i daje nadu da postoje pojedinci u Srbiji koji su spremni prihvatiti međunarodno utvrđene činjenice.

Izjava voditeljice TV Prve može se interpretirati kao maleni korak ka pomirenju i suočavanju s prošlošću. Priznavanje genocida je važan korak prema istini i dostojanstvu žrtava. Nadamo se da će ova gesta potaknuti dijalog i otvoriti prostor za daljnje korake u suzbijanju negiranja i krivotvorenja povijesti.

Sve oči su sada uprte u reakciju vlasti i javnosti u Srbiji. Hoće li se ova hrabra izjava o genocidu u Srebrenici shvatiti kao izuzetak ili kao putokaz za buduće promjene, ostaje da se vidi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -