Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPredložen novi ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini

Predložen novi ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, predložio je Douglasa D. Jonesa za novog ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini. Njegova nominacija tek treba biti potvrđena od strane Senata SAD-a, ali već se smatra izglednom.

Jones je zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri State departmentu. On je nadležan za evropsku sigurnost, uključujući NATO, Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i Sjevernu Evropu. Također je slao i zadatke kao zamjenik šefa misije SAD-a pri NATO-u, te je bio član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama.

Jones je dobro upoznat sa situacijom na Zapadnom Balkanu, kao i sa jezikom. Tokom svoje karijere, obavljao je razne zadatke na diplomatskom polju, uključujući i boravak u Sarajevu kao dio američke ambasade. Također je bio i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Irskoj i Izraelu.

Njegovo imenovanje dolazi kao zamjena za dosadašnjeg ambasadora Michaela Murphyja. O imenovanju će konačnu odluku donijeti Senat SAD-a, ali za sada nisu poznati tačni datumi kada se to može očekivati.

Ukoliko bude potvrđen, Douglas D. Jones će imati važnu ulogu u jačanju veza između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Stručnost i iskustvo koje je stekao tokom svoje karijere predstavljaju odličnu osnovu za obavljanje ove funkcije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -