Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKaradžić tvrdio da nije imao saznanja o genocidu u Srebrenici, ali presretnuti...

Karadžić tvrdio da nije imao saznanja o genocidu u Srebrenici, ali presretnuti razgovor otkriva drugačije

Tokom suđenja bivšem vođi bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću, Tužilaštvo je tvrdilo da je on bio uključen u udruženi zločinački poduhvat sa ciljem počinjenja genocida u Srebrenici. Međutim, Karadžić je negirao te tvrdnje, ističući da nema dokaza koji upućuju na njegovo saglasje s tim planom.

Karadžić je istakao da nikada nije bio obaviješten o pogubljenju Bošnjaka i da Tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza koji bi van svake razumne sumnje ukazali da je on bio upućen u te događaje. On je negirao da je putem sastanaka, telefonskih razgovora ili pismenih izvještaja bio informisan o genocidu.

Međutim, tokom suđenja je otkriven jedan presretnuti razgovor iz jula 1995. godine između Miroslava Deronjića, predsjednika kriznog štaba općine Bratunac, i Karadžića, kojeg je Deronjić vodio preko posrednika. U ovom razgovoru se može čuti kako Karadžić pita Deronjića koliko hiljada ljudi je pitanje koje mu je postavio.

Ovaj presretnuti razgovor pruža suprotne dokaze u odnosu na tvrdnje Karadžića i sugerira da je on bio upoznat s planovima vezanim za genocid u Srebrenici.

Suđenje Radovanu Karadžiću se nastavlja, a očekuje se da će presretnuti razgovor biti dio ključnih dokaza koji će biti uzeti u obzir prilikom donošenja konačne presude.

Karadžić je optužen za niz ratnih zločina, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog vijeka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -