Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHLagumdžija zahvalio sponzorima Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija zahvalio sponzorima Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, izrazio je zahvalnost svim konsponzorima Rezolucije o genocidu u Srebrenici. On je naglasio da je ova rezolucija važan poziv liderima da djeluju u pravcu postizanja pravde, povjerenja i dijaloga, te priznavanja historijskih činjenica.

Lagumdžija je istakao da je važno odavati počast i sjećati se žrtava genocida, kao i identifikovati one koji su još uvijek nestali. Također, naglasio je da je bitno privesti sve izvršitelje pravdi, te suočiti se s korijenima politika koje su dovele do genocida.

Ovom prilikom, Lagumdžija je također izrazio zahvalnost sekretaru UN-a, koji zbog drugih obaveza nije mogao prisustvovati događaju, ali je poslao svog savjetnika. Također, zahvalio se i ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću, koji je, uprkos obavezama na NATO samitu, prisustvovao ceremoniji.

Na kraju svog obraćanja, Lagumdžija je najavio da je danas pronađeno 14 žrtava, ali je podsjetio da još uvijek postoje osobe čija se tijela nisu pronašla.

Ovaj događaj je od izuzetne važnosti za sjećanje na žrtve Srebrenice, ali i kao apel liderima da se suoče sa prošlošću, kako bi izgradili bolju budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -