Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHEf. Grabus zahvalio ambasadoru Lagumdžiji na podršci usvajanju Rezolucije o genocidu u...

Ef. Grabus zahvalio ambasadoru Lagumdžiji na podršci usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Efendija Husein Grabus, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, zahvalio je svima na podršci i učešću u čuvanju sjećanja na preživjele žrtve genocida u Srebrenici. Posebno je istakao ambasadora BiH pri UN-u, Zlatka Lagumdžiju, i njegov tim, koji su radili na pripremi i usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U svom govoru, ef. Grabus je naglasio bogatstvo i multikulturalnost Bosne i Hercegovine. “U BiH se simbolično dodiruju munare džamija, tornjevi katoličkih i pravoslavnih crkava te sefardske i aškenaske jevrejske sinagoge. Bosanski duh je kosmopolitski, i u našoj zemlji ima mjesta za sve njene građane”, istakao je.

Govoreći o teškom periodu devedesetih godina za preživjele Srebreničane, ef. Grabus je istakao ulogu imama i duhovnih lidera koji su postali simbol nade i utjehe za majke i očeve čija su djeca brutalno ubijena. “Imami Damir Peštalić u Srebrenici, Elvir Hodžić u Bratuncu i mnogi drugi, hrabro su se vratili i pružili podršku zajednici”, rekao je.

Ef. Grabus je također upozorio na važnost da nas Srebrenica podsjeća kako nasilje uništava ljudsko dostojanstvo. “U Srebrenici je prekršena zapovijest protiv nepravednih ubistava. Svaka osoba je svijet za sebe i svako ubijeno dijete bila je jedna izgubljena budućnost”, poručio je.

Ovom prilikom je također apelovano na međunarodnu zajednicu da se ne zaboravi na žrtve Srebrenice i da se genocid nikada ne ponovi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -