Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDvije uspješne transplantacije bubrega između živih srodnika

Dvije uspješne transplantacije bubrega između živih srodnika

Klinika za nefrologiju na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) nedavno je obavila dvije uspješne transplantacije bubrega između živih srodnika. Šef klinike, prof. dr. Damir Rebić, informirao je javnost o ovom značajnom uspjehu.

Prof. dr. Rebić izjavio je da su pacijenti i donori stabilni te da se njihov postoperativni oporavak odvija bez komplikacija. Ova vijest je pozitivna za oba pacijenta, jer će sada nakon dugogodišnjeg dijaliznog tretmana moći nastaviti život s novim, funkcionalnim bubregom.

Prof. dr. Rebić također je iskoristio priliku da se zahvali donorima na njihovoj velikodušnoj gesti. Istaknuo je da je KCUS opremljen timovima i najsavremenijom opremom za transplantaciju bubrega, ali da je nedostatak većeg broja donora ozbiljan problem. Naglasio je kako je hitno potrebno rješavati ovaj problem na nacionalnom nivou kako bismo ostvarili bolje rezultate i stekli priznanje od strane internacionalnih organizacija poput Eurotransplanta.

V.d. generalne direktorice KCUS-a, prof. dr. Hajrija Maksić, istakla je da je KCUS aktivno uključen u unapređivanje transplantacionog programa. Ova uspješna transplantacija bubrega bila je sedma realizovana od početka ove godine, od čega su tri kadaverične. Prof. dr. Maksić apelovala je na sve relevantne institucije da pokrenu kampanje o značaju doniranja organa i da se BiH što prije priključi Eurotransplant programu. Time bi se smanjio broj pacijenata koji se moraju liječiti van granica naše zemlje.

Prof. dr. Maksić istakla je da KCUS posjeduje stručne medicinske timove koji mogu odgovoriti na složene transplantacione zahtjeve tokom 24 sata. Transplantacija bubrega nastavit će se na KCUS-u, uključujući planirane elektivne transplantacije između živih srodnika i nesrodnika, kao i 24-satnu pripravnost za potencijalne kadaverične transplantacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -