Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportKosarkaU Potočarima ukopano 14 žrtava genocida, u prisustvu košarkaških zvijezda

U Potočarima ukopano 14 žrtava genocida, u prisustvu košarkaških zvijezda

U Memorijalnom centru Srebrenica danas su u kabure spušteni posmrtni ostaci 14 žrtava genocida, koje su nakon 29 godina pronašle smiraj. Ova tužna ceremonija održana je u prisustvu košarkaških zvijezda, Džanana Muse, košarkaša Phoenix Sunsa, i ostalih članova tima Real Madrida, koji su se odmorili u svojoj domovini nakon završetka košarkaške sezone.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku, dok je najstarija žrtva bio Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Hamed je imao 68 godina kada je nestao tokom ljeta 1995. godine na području Žepe.

Nakon poslijepodnevnog i ikindijskog namaza, dženaza žrtvama je klanjana u prisustvu brojnih vjernika. Ovu molitvu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendija Kavazović. U jednom emotivnom trenutku, reis Kavazović je poslao simboličnu poruku iz Potočara: “Zagledajmo se u bijele nišane, oni nas opominju”.

Memorijalni centar Srebrenica podsjeća nas na stravične zločine koji su se dogodili tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj slavi živote izgubljenih i služi kao podsjetnik svijetu da se genocid nikada više ne smije ponoviti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -