Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici: Vječni mir za 14 žrtava

Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici: Vječni mir za 14 žrtava

Danas, 11. jula, obilježava se 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Ujedinjeni narodi su u maju ove godine usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja nalaže obilježavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja ovog zločina širom svijeta. U znak poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama, komemoracija je održana jutros, neposredno prije ukopa posmrtnih ostataka 14 žrtava genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

Julian Reilly, predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva, prisustvovao je komemoraciji i uputio riječi podrške porodicama i preživjelima. “Na ovaj prvi Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995., s pijetetom odašiljemo počast žrtvama. Vaša hrabrost je inspiracija. Pamtimo, jer samo tako možemo izgraditi bolju budućnost”, istakao je Reilly.

Srebrenica je simbol stradanja i nepravde, a ovaj dan je posvećen sjećanju na preko 8.000 Bošnjaka, žrtava genocida. Ovogodišnje komemoracije su posebno važne jer se obilježava skoro tri decenije od ovog stravičnog događaja. Srbija i pojedinci koji negiraju genocid i dalje predstavljaju prepreku istinskom pomirenju i suočavanju sa prošlošću.

Obilježavanje ovog tragičnog događaja služi kao podsjetnik da se prošlost ne smije zaboraviti i da se genocid ne smije ponoviti. Samo kroz prihvatanje istine i suočavanje s prošlošću možemo izgraditi bolju budućnost za sve. Neka vječni mir pronađu žrtve genocida u Srebrenici, a njihova hrabrost neka bude inspiracija za sve nas.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -