Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTurska obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Turska obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Prije 29 godina, pred očima svijeta, masakriran je jedan narod usred Evrope. Genocid u Srebrenici ostao je u našim sjećanjima kao crna mrlja u ljudskoj povijesti. Turska, kao jedna od država kosponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, donijela je odluku da 11. juli obilježi kao Međunarodni dan sjećanja na ovaj strašni zločin.

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayip Erdogan, istakao je važnost očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici i saosjeća sa porodicama žrtava. “Uz svijest ‘Što god činili, ne zaboravite genocid’, svake godine u našoj zemlji obilježavat ćemo 11. juli kao ‘Međunarodni dan sjećanja i sjećanja na genocid u Srebrenici'”, poručio je Erdogan.

Odluka Turske da službeno obilježi Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici još jednom potvrđuje njihovu podršku žrtvama i osudi ovog teškog zločina. Memorijalni centar Potočari u BiH danas će biti mjesto održavanja dženaze za 14 žrtava genocida, a svijet se pridružuje u sjećanju na sve nevine žrtve.

Genocid u Srebrenici predstavlja jedno od najvećih masovnih ubistava nakon Drugog svjetskog rata i podsjeća nas na važnost suočavanja s prošlošću kako bi se osigurala budućnost bez sličnih zločina.

[TAGOVI]genocid, Srebrenica, Turska, Međunarodni dan sjećanja, Recep Tayip Erdogan[/TAGOVI]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -