Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFejzić: Hvala svima na prisustvu i borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici

Fejzić: Hvala svima na prisustvu i borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici

Hamdija Fejzić, član organizacionog odbora komemoracije u Potočarima, zahvalio se svim prisutnim na dolasku i istakao važnost borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici. Fejzić je naglasio da je važno da se istina o zločinu nad nevinim Bošnjacima ne zaboravi.

Na komemoraciji, koja se održala povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida, Fejzić je govorio o značaju prisustva prisutnih kao svjedoka istine o više od 8.372 nevino ubijenih žrtava. Podsjećajući na presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i drugih domaćih i stranih sudova, Fejzić je istakao da negiranje genocida u Srebrenici predstavlja posljednju fazu izvršenja tog zločina.

Fejzić je također pohvalio implementaciju zabrane negiranja genocida koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, ali istakao manjak aktivnosti nadležnih organa u sprovođenju te zabrane. On je izrazio zadovoljstvo usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom refleksije i sjećanja na genocid.

Fejzić je također govorio o životu u Srebrenici nakon komemoracije. Ističući motivaciju preživjelih da ponovo grade život u tom gradu, on je pozvao sve da podrže Srebrenicu i pruže podršku pravdi i istini. Fejzić je naglasio da će preživjeli ostati u Srebrenici i nastaviti svoje živote i borbe, te je apelovao na sve da misle o budućnosti dječaka koji su rođeni poslije genocida i čija je jedina briga kako odigrati fudbalsku utakmicu.

Govorom Hamdije Fejzića još jednom se ističe važnost prisustva i podrške sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, kao i borbi protiv negiranja tog zločina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -