Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHGrađani Srebrenice odali počast žrtvama genocida, održana komemoracija u Memorijalnom centru

Građani Srebrenice odali počast žrtvama genocida, održana komemoracija u Memorijalnom centru

Danas su građani Srebrenice na svečan način odali počast žrtvama genocida koji se desio u tom gradu prije 26 godina. U sjećanje na 8.000 ubijenih Bošnjaka, građani su stali na minutu i prigodnim gestom pokazali svoje poštovanje prema žrtvama.

Nije važno da li su bili na ulicama ili u svojim automobilima, građani su zajedno izrazili svoje duboko poštovanje prema žrtvama genocida. Sa zaustavljenim vozilima na 60 sekundi, svi su se prisjećali stravičnih događaja iz jula 1995. godine. Ova gesta odavanja počasti nije bila vezana samo za Srebrenicu, već su sirene zavijale i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

U Memorijalnom centru u Potočarima održana je svečana komemoracija za žrtve genocida. Nakon komemoracije, uslijedit će klanjanje dženaze za 14 žrtava čiji će posmrtni ostaci danas biti ukopani u Potočarima. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić. Mladić rođen 1978. godine u Zvorniku, ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske kod Bratunca. Njegov brat Hazim već se nalazi ukopan u Potočarima od 2013. godine.

Ova dirljiva ceremonija ukazuje na važnost sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida. Srebrenica je simbol stradanja i gubitka hiljada nevinih života. Danas, godinama kasnije, čitava zemlja se okuplja kako bi pokazala svoju podršku preživjelima i pokojnicima. Srebrenica će zauvijek ostati duboko urezana u memoriju Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -