Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTalić Gabriel pozvana na komemoraciju u Srebrenici: Srebrenica - simbol nezamislive patnje...

Talić Gabriel pozvana na komemoraciju u Srebrenici: Srebrenica – simbol nezamislive patnje i gubitka

Talić Gabriel, članica Vijeća za žene UN Australije, bila je pozvana da prisustvuje komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici. Kao osoba koja je preživjela strahote rata u Bosni i Hercegovini, Gabriel je istakla da je Srebrenica simbol nezamislive patnje i gubitka, te da ostaje živa rana za sve Bosance i Hercegovce.

Genocid koji se dogodio prije 29 godina nad Bošnjacima, kako je naglasila, ostaje upamćen kao najveća sramota Evrope i svijeta 21. stoljeća. Ona je istakla da je važno da se njihova djeca, braća i očevi pamte po imenima, licima i njihovim nedosanjanim snovima.

Talić Gabriel je naglasila da je sjećanje na Srebrenicu obaveza ne samo prošlih generacija, već i odgovornost svih nas da gradimo svijet u kojem se ovakve tragedije nikada neće ponoviti. Kao članica UN Vijeća za žene u Australiji, ona je svjedok važne uloge žena u izgradnji mira i pravde. Njihova snaga, hrabrost i nepokolebljiv duh su primjer svima nama.

Dodala je da podrška i solidarnost australijskog naroda su za Bosnu i Hercegovinu neizmjerno važni. Njihovo razumijevanje tragedije Srebrenice pokazuje koliko je važno govoriti o genocidu na globalnom nivou i osigurati da se takva zvjerstva nikada ne zaborave, niti ponove.

Talić Gabriel je zahvalila na pozivu i istakla da je ovaj događaj dokaz da Srebrenica nikada neće biti zaboravljena. Pozvala je sve da se zajedno posvete pravdi, pomirenju i miru kako bi se tragedija poput Srebrenice nikada ne ponovila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -