Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAltun: Srebrenica kao lekcija za budućnost

Altun: Srebrenica kao lekcija za budućnost

Predsjedavajući Turskog statističkog instituta, Recep Tayyip Altun, je putem društvenih mreža uputio snažnu poruku povodom godišnjice genocida u Srebrenici. Istakao je važnost toga da se genocid ne zaboravi, kako bi se izbjegle buduće tragedije.

Altun je citirao Aliju Izetbegovića, bivšeg predsjednika Bosne i Hercegovine, koji je rekao: “Genocid koji se zaboravi će se ponoviti”. Taj citat je i dalje veoma aktualan, jer se danas obilježava najveća ljudska tragedija u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Srebrenica je i dalje u našim srcima kao jedna od najbolnijih stranica moderne historije koja još uvijek nije zatvorena”, naveo je Altun. Podsjetio je da se ovaj genocid dogodio pred očima cijelog čovječanstva, u području koje su Ujedinjene nacije proglasile “sigurnom zonom”.

Altun je također ukazao na trenutnu situaciju u Gazi, gdje se nastavlja genocid. Pozvao je sve da iz ove tragedije izvuku lekciju te da se bore za svijet u kojem će ljudi moći živjeti dostojanstveno.

“Da je čovječanstvo naučilo lekciju od Srebrenice, danas se ne bi dogodio genocid u Gazi”, istakao je Altun. Također je podržao nedavno usvojenu rezoluciju UN Generalne skupštine o genocidu u Srebrenici, koja predlaže da se Srebrenica podučava kao lekcija mladim generacijama širom svijeta.

Altunov apel za pamćenje Srebrenice kao lekcije za budućnost ima za cilj da se svijet suoči s prošlim tragedijama i izvuče pouke iz njih, kako bi se izbjegle slične agonije u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -