Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOdržano obilježavanje genocida u Srebrenici: Pridržavanje minute šutnje i ukop najmlađih žrtava

Održano obilježavanje genocida u Srebrenici: Pridržavanje minute šutnje i ukop najmlađih žrtava

Danas je obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici, jednog od najvećih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini. Kako je najavljeno, sirene su se oglasile u cijeloj državi u znak poštovanja prema žrtvama ovog strašnog događaja.

Sirene su se oglasile istovremeno širom Bosne i Hercegovine, a emitiran je jednoličan ton u trajanju od 60 sekundi. Zvaničnici su pozvali građane da se pridruže ovom simboličnom činu, da zastanu i odaju počast žrtvama. Ukoliko su u pokretu ili voze vozilo, građani su pozvani da zaustave svoje aktivnosti i na taj način pokažu svoje poštovanje.

U okviru obilježavanja godišnjice genocida, danas će biti ukopane i najmlađe žrtve ovog zločina. Jedna od njih je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je ubijen u julu 1995. godine na području Sućeske kod Bratunca. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica, a danas će biti ukopan uz svoga brata Hazima, koji je ukopan 2013. godine u Potočarima.

Također, najstarija žrtva koja će biti ukopana danas je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. Nestao je u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2014. godine na lokalitetu Slap u Žepi.

Obilježavanje genocida u Srebrenici je važan dan za Bosnu i Hercegovinu, jer se ovim činom odaje počast žrtvama i izražava odlučnost da se istina o ovom tragičnom događaju sačuva.

“Čuvanje istine o genocidu u Srebrenici i sjećanje na nedužne civile naša je ljudska obaveza i odgovornost. Hvala vam na razumijevanju i sudjelovanju u obilježavanju ovog važnog dana”, saopćeno je iz zvaničnih izvora.

[HTML] Pravovremeno odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici važan je korak u očuvanju istine i sjećanja. Građani su odgovorno odgovorili na poziv zvaničnika i pridružili se obilježavanju. Ovaj važan dan podsjeća nas na važnost očuvanja mira i sprečavanja genocida u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -