Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIdentificirani tabuti žrtava genocida izneseni u Memorijalni centar Srebrenica

Identificirani tabuti žrtava genocida izneseni u Memorijalni centar Srebrenica

Tabuti koji sadrže posmrtne ostatke 14 identificiranih žrtava genocida počinjenog u Srebrenici izneseni su večeras u prostor musale u Memorijalnom centru. Svi tabuti su preneseni na rukama članova porodice žrtava i učesnika ovogodišnjeg Marša mira, koji su se uputili u Potočare kako bi odali počast ubijenima.

Sutra će svi identificirani biti svečano ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica. Njihovi nekompletni ostaci pronađeni su tokom prethodnih godina u masovnim grobnicama širom Podrinja.

Među identificiranim žrtvama, najmlađa je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je bio ubijen u julu 1995. godine na području Sućeske kod Bratunca. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. Beriz će biti ukopan uz svog brata Hazima, koji je preminuo 2013. godine i već je ukopan u Potočarima.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. Nestao je sa 68 godina tokom ljeta 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostatci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ovaj tužni događaj podsjeća nas na strašne zločine koji su se dogodili tokom genocida u Srebrenici 1995. godine. Memorijalni centar Srebrenica ostaje važno mjesto sjećanja i poštovanja prema žrtvama, podsjećajući nas na potrebu za pravednošću i odgovornošću za prošlost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -