Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPoziv za donošenje zakona o proglašenju 11. jula danom žalosti u BiH

Poziv za donošenje zakona o proglašenju 11. jula danom žalosti u BiH

Predsjednik Fondacije za obilježavanje genocida u Srebrenici, Mevludin Išerić, uputio je apel visokom predstavniku u BiH, gospodinu Christianu Schmidtu, da donese zakon kojim bi se 11. juli, datum kada je počinjen genocid nad Bošnjacima, proglašavao danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Išerić naglašava da su institucije Bosne i Hercegovine propustile da se pridržavaju Rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici, koja poziva države članice da na dostojanstven način obilježe ovaj tužan datum. Osim toga, Vijeće ministara odbilo je da 11. juli proglasi danom žalosti u BiH.

On ističe da je potrebno donijeti zakon kako bi se ovaj dan dostojno obilježavao, ali i kako bi se sankcionirali negatori genocida koji sjede u Vijeću ministara BiH i koji blokiraju donošenje potrebne odluke.

Išerić naglašava važnost poštovanja Rezolucije Generalne skupštine UN-a i upozorava na štetne posljedice negiranja genocida. Proglašenje 11. jula danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini pružilo bi priznanje žrtvama i njihovim obiteljima te osiguralo da se ova strašna tragedija ne zaboravi.

Apel Mevludina Išerića dolazi u vrijeme kada se obilježava 26. godišnjica genocida u Srebrenici, kada je život izgubilo više od 8.000 Bošnjaka. Njegova poruka je jasna – vrijeme je da se prepoznaju žrtve i da se osigura da se ovakve tragedije ne ponove.

Nadamo se da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gospodin Christian Schmidt, prepoznati važnost donošenja zakona o proglašenju 11. jula danom žalosti u cijeloj zemlji i da će poduzeti konkretne korake kako bi se to ostvarilo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -