Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOsniva se Fondacija "Olimpijada znanja" za unaprijeđenje kompetencija djece

Osniva se Fondacija “Olimpijada znanja” za unaprijeđenje kompetencija djece

Akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, emeritus, prof. dr. Željko Šain i mr. oec. sci. Muhamed Pilav, uspješni poduzetnik sa domaćim i inozemnim iskustvom, osnovali su nevladinu i neprofitnu organizaciju pod nazivom Fondacija “Olimpijada znanja”.

Cilj ove Fondacije je unaprijeđenje kompetencija djece kroz podizanje statusa učitelja i jačanje funkcionalnog znanja. Planirano je stipendirati nadarene učenike i studente, provoditi edukacije za djecu, roditelje i naučno-nastavno osoblje, kao i organizirati natjecanja u znanju iz različitih disciplina.

“Znanje je jedina istinska snaga i moć koja čovjeka i civilizaciju vodi ka prosperitetnoj budućnosti. Da bi znanje bilo učinkovito, mora imati prave sadržaje i uređen sistem”, izjavio je prof. dr. Željko Šain, član Upravnog odbora Fondacije. On također poziva sve zainteresirane da se pridruže ostvarenju ovih nobile ciljeva.

Strateški izazov koji su postavili za sebe je da do 2028. godine osiguraju svakom djetetu u Bosni i Hercegovini blistavo djetinjstvo u izvrsnim vrtićima, istovremeno težeći da do 2040. godine svaki učenik raspolaže funkcionalnom pismenošću. Cilj je i da Bosna i Hercegovina zauzme mjesto među 20 najboljih prema relevantnim međunarodnim standardima funkcionalnog znanja, kao što su PISA testovi.

“Filozofska, sociološka i psihološka funkcija znanja je osnova razvoja društva. Znanje kreira pogled na život i rad, određuje naše ponašanje i našu budućnost”, istakao je prof. dr. Mirko Pejanović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije. On naglašava važnost neprekidnog sticanja znanja za opstanak i razvoj te poziva sve progresivne snage da se pridruže ovoj inicijativi.

Fondacija “Olimpijada znanja” ima ambiciozan plan unaprijeđenja kompetencija djece kako bi im omogućila bolju budućnost. Uz podršku i angažman svih relevantnih aktera, moguće je ostvariti ovaj nobile cilj.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -