Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVisoki predstavnik u BiH oštro protiv razdruživanja i kršenja Dejtonskog sporazuma

Visoki predstavnik u BiH oštro protiv razdruživanja i kršenja Dejtonskog sporazuma

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, izjavio je da neće dozvoliti nikakvo razdruživanje zemlje te da je spreman koristiti sve alate kako bi osigurao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Schmidt je istakao kako je neprihvatljivo kršenje sporazuma i označio ga kao ozbiljno kršenje.

“Nikada ne najavljujem svoje poteze, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje”, istakao je Schmidt. On je naglasio da je potrebno održati integritet države, kao što je definisano u Dejtonskom sporazumu, te da nije riječ samo o Federaciji BiH, već o cijeloj državi.

Upozoravajući na moguće posljedice razdruživanja, Schmidt je naglasio da bi to dovelo do pomjeranja stanovništva i stvaranja novih granica, što bi izazvalo novi konflikt. Visoki predstavnik je pozvao bh. političare da se fokusiraju na evropske integracije i reforme, te da ostave “teme koje pripadaju 19. stoljeću”.

Schmidt je također naglasio da će Međunarodna zajednica reagovati u korist građana ukoliko dođe do blokada u funkcionalnosti zemlje. On je podsjetio političke elite da su odgovorni za stanje u državi i da moraju djelovati.

Ova izjava visokog predstavnika dolazi u trenutku kada se povećava napetost između političkih lidera u zemlji. Schmidt je naglasio da je nužno održati povjerenje građana u mirovni sporazum i da će poduzeti sve potrebne korake kako bi to postigao.

Schmidt je naglasio da ima alate kako bi osigurao provedbu Dejtonskog sporazuma i da neće oklijevati koristiti ih ukoliko bude potrebno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -