Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBiciklistički maraton za sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Biciklistički maraton za sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

U ponedjeljak je s centralnog trga u Bihaću na trodnevni put dug skoro 500 kilometara krenulo 316 biciklista iz Bosne i Hercegovine, regije ali i čitavog svijeta. Danas su biciklisti stigli do Olova gdje su dočekani s oduševljenjem od strane građana. Članice lokalnih udruženja žena su pripremile hranu i piće za sve učesnike maratona.

Građani su iskazali poštovanje prema učesnicima biciklističkog maratona formirajući špalir sa zastavama Bosne i Hercegovine. Posebno je zanimljivo da su se u maratonu u Olovu pridružila i osam biciklista.

Ipak, ne smijemo zaboraviti da se u četvrtak 11. jula u Srebrenici obilježava tužna godišnjica genocida. Tada će biti ukopani posmrtni ostaci 14 osoba koje su stradale tokom genocida u julu 1995. godine. Ovaj zločin, počinjen od strane pripadnika Vojske RS-a, MUP RS-a i srpskih paravojnih formacija, predstavlja najveći zločin u Evropi nakon drugog svjetskog rata.

U znak sjećanja na žrtve, manifestacije će biti održane širom svijeta. Biciklistički maraton koji je započeo u Bihaću ima za cilj podići svijest o ovom tragičnom događaju i izražavati podršku žrtvama.

Ovaj maraton je jedan od načina da se svi zajedno prisjetimo žrtava i da se pokaže da nisu zaboravljene. Učesnici maratona su pokazali izuzetnu hrabrost i odlučnost kako bi poslali poruku mira i ljubavi.

Biciklisti će nastaviti svoj put do Srebrenice, pridružiti se drugim manifestacijama i prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka. Njihova podrška je neizostavna u očuvanju sjećanja na ovu tragediju i u širenju svijesti o važnosti očuvanja mira u svijetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -