Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKažnjeni političari zbog "preuranjene predizborne kampanje"

Kažnjeni političari zbog “preuranjene predizborne kampanje”

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak kažnjen je zajedno sa strankom kojoj pripada zbog objave spota na društvenim mrežama koji se smatra “preuranjenom predizbornom kampanjom”. Odluka je donesena nakon što je utvrđeno da je spot bio u suprotnosti s Pravilnikom o izbornim kampanjama i da je kršio odredbe Zakona o izboru članova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ministar Isak je kažnjen novčanom kaznom, dok je stranka kažnjena zbog istog prekršaja. Pored njih, kazne su dobili i političke stranke PDP, HDZ i Laburistička stranka. Kazne iznose 9.000 KM za PDP, 3.000 KM za HDZ i 4.000 KM za Laburističku stranku.

U skladu sa odlukom, naloženo je i da se sporni spot ukloni s društvenih mreža. Ova odluka ima za cilj očuvanje jednakih uslova za sve političke stranke tokom predizborne kampanje, te sprečavanje bilo kakvih nepravilnosti i kršenja izbornih pravila.

Ovo nije prvi put da političari i stranke bivaju kažnjeni zbog preuranjenih predizbornih aktivnosti. Nadležne institucije nastoje osigurati poštivanje zakona i pravila kako bi izborni proces bio fer i transparentan.

Ministar Isak i stranka kojoj pripada imaju pravo na žalbu na ovu odluku. U međuvremenu, političke stranke su pozvane da se pridržavaju zakonskih odredbi kako bi izbori protekli u skladu s demokratskim principima i pravilima.

[IMAGE]
Kazna

[/IMAGE]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -