Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMoguće izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva

Moguće izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva

Zastupnici će uskoro glasati o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja kako bi se olakšalo liječenje osobama kojima je neophodna transplatacija. Nakon što je prijedlog izmjena usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sada je naredni korak u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji treba da potvrdi ove izmjene.

Ovaj zakon ima potencijal da promijeni živote mnogih ljudi koji se trenutno nalaze na listi za transplataciju organa. Jedna takva osoba je i Šemić koji je nedavno dobio dijagnozu Wilsonove bolesti, zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Njegovo stanje se svakodnevno pogoršava, a sve teže hoda. Nažalost, nijedan član njegove porodice nije kompatibilan donor za transplantaciju.

Međutim, on je dobio neočekivanu nadu kada se javio čovjek iz Srbije koji je sto posto kompatibilan sa Šemićevom krvnom grupom. Planirano je da se operacija obavi u Turskoj, međutim, problem je nastao jer tamošnji zakon ne dozvoljava transplantaciju organa ako donor i primalac nisu u krvnom srodstvu.

Ovakvi slučajevi, gdje je potrebna transplantacija organa sa donora iz druge zemlje, nisu rijetkost. Zbog toga je važno da se zakoni prilagode savremenim zahtjevima medicinske prakse. Izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva bi olakšale liječenje osobama kojima je neophodna transplatacija, bez obzira na porijeklo donora.

Nakon što Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdi izmjene, ovaj zakon će pružiti veću šansu za izlječenje mnogim pacijentima koji osjećaju očaj zbog nemogućnosti pronalaska kompatibilnog donora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -