Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Katica predložio izmjenu pravilnika o nabavci uniformi u oblasti odbrane i...

Ministar Katica predložio izmjenu pravilnika o nabavci uniformi u oblasti odbrane i sigurnosti

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Josip Katica, izjavio je da se policijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine susreću s poteškoćama u postupku nabavke policijskih uniformi. Katica se pozvao na sastanak održan u maju ove godine, na kojem su federalni ministar unutrašnjih poslova i kantonalni ministri unutrašnjih poslova donijeli zaključak da treba zatražiti izmjene Pravilnika o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

MUP Kantona Sarajevo već godinama osigurava sredstva u budžetu za nabavku uniformi, ali se suočava s opstrukcijama zbog kojih policijski službenici koriste stare i iznošene uniforme. Ministar Katica istakao je da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo prva pokrenula nabavku uniformi još u novembru prošle godine, nakon usvajanja federalne uredbe o jedinstvenim policijskim uniformama. Međutim, pristiglo je čak 14 žalbi na postupak nabavke, ne samo u Kantonu Sarajevo nego i u ostalim kantonima.

Ministar Katica je naveo da je održan sastanak na nivou cijele Federacije Bosne i Hercegovine, te da je FMUP uputio zahtjev prema Vijeću ministara BiH za izmjenu Pravilnika o postupcima dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti. Ideja je da se nabavka uniformi izuzme iz postupka javnih nabavki kako bi se olakšao proces nabavke. Ministar je apelovao na podršku viših nivoa vlasti i iznalaženje zajedničkog rješenja kako bi se omogućila brza nabavka uniformi za policajce.

Klix.ba istražuje zašto se pravilnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i federalne policije razlikuju ako je riječ o jedinstvenoj uniformi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -