Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHGradonačelnica Benjamina Karić optužena za varanje birača

Gradonačelnica Benjamina Karić optužena za varanje birača

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, suočava se sa optužbama da svjesno vara birače tako što je prijavljena u Novom Sarajevu, iako stanuje u općini Centar. Kako je objašnjeno, gospođa Karić je nedavno kupila veći stan u toj općini, ali je ostala prijavljena u Novom Sarajevu samo zbog izbora.

Ove optužbe stižu od Stranke za BiH Sarajevo, koja je iznijela svoju sumnju u ispravnost Karićeve kandidature za općinsku načelnicu Novog Sarajeva. Kantonalno vijeće Stranke za BiH se pita da li gradonačelnica svjesno vara birače u toj općini.

Prema riječima predstavnika stranke, Benjamina Karić bi mogla biti kandidovana za načelnicu Novog Sarajeva bez ikakvih problema da nije promijenila prebivalište kako bi se prijavila na adresu svojih roditelja u toj općini. Ovaj povratak “na ognjište roditelja” dogodio se kada je postalo poznato da će biti kandidatkinja ispred SDP-a za tu funkciju.

Iako je zakonski moguće mijenjati mjesto prebivališta, moralna strana te odluke ostaje otvoreno pitanje. Gradonačelnica je javno priznala da stanuje u stanu od 50m2, ali da želi veći. Ono što je sporno je činjenica da je fiktivno prebivalište ostalo u Općini Novo Sarajevo, iako je kupila stan u Općini Centar.

Bez obzira na zakonsku stranu ovog pitanja, postavlja se pitanje u kojoj općini gradonačelnica zaista živi i koja je adresa njenog “zajedničkog domaćinstva”. Stranka za BiH Sarajevo smatra da je transparentnost ključna i poziva gradonačelnicu da odgovori na ova pitanja.

Reakcije na ovu situaciju su pomiješane. Dok neki smatraju da je ovo otvorena prevara birača i da nije moralno, drugi ostavljaju da o tome sude sami birači. Ipak, jedno je sigurno – gradonačelnica bi trebala biti iznad svake sumnje i mora se pridržavati najviših moralnih standarda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -