Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRedukcija vode u Banjoj Luci zbog velike potrošnje i najavljenih ekstremnih temperatura

Redukcija vode u Banjoj Luci zbog velike potrošnje i najavljenih ekstremnih temperatura

Vodovod Banjaluka danas je saopćio da će od 12 sati pa sve do sutra u 6 sati biti obuhvaćeno područje koje se snabdijeva vodom s rezervoara Tunjice. Ova mjera redukcije dolazi kao odgovor na udvostručenu potrošnju vode, koja je prethodnog dana premašila 3.500 kubika, dok je uobičajena potrošnja oko 1.500 kubika. Iz Vodovoda ističu da su se potrošnja vode na području Banje Luke neprestano povećavala, te da se očekuje nastavak tog trenda s najavom ekstremnih temperatura. U skladu s tim, donesena je odluka o uvođenju redukcija.
U saopćenju iz Vodovoda podsjećaju da je i dalje na snazi vanredna situacija, te da se voda smije koristiti samo za osobne potrebe i potrebe domaćinstva. Apeluju na građane da ne pune bazene, ne zalijevaju pločnike i ne peru stvari van kuće. Iako se razumiju potrebe za zalijevanjem vrta, naglašavaju da to ne mora biti svako jutro i svako veče.
Ova mjera redukcije vode je još jedan korak Vodovoda nakon neuspjeha apela građanima da se smanji potrošnja. Iz Vodovoda ističu važnost očuvanja vodnih resursa i potrebu da se voda koristi odgovorno, posebno u vremenima kad je potražnja povećana.
Građani Banje Luke su pozvani da se pridržavaju navedenih smjernica i da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju vodnih resursa na području grada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -