Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHČović očekuje brzo usvajanje budžeta u Parlamentu BiH

Čović očekuje brzo usvajanje budžeta u Parlamentu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, izrazio je zadovoljstvo što je dogovoren okvir budžeta i njegova struktura na posljednjem sastanku vladajućih stranaka u Mostaru. On se nada da će ovaj dokument što prije biti dostavljen u parlamentarnu proceduru.

Prema Čovićevim riječima, Dom naroda je bio spreman da već ove sedmice zakazuje sjednicu kako bi se usvojio budžet, ali zbog nemogućnosti Predstavničkog doma da se sastane, sve je prolongirano. Ipak, očekuje se da će Predstavnički dom tokom iduće sedmice usvojiti predloženi budžet, a Dom naroda bi sjednicu održao najvjerojatnije 19. jula kako bi budžet konačno bio usvojen.

Čović ističe svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom. “Možda je to moglo biti i koji dan ranije, ali ako nam budžet bude dostavljen tokom iduće sedmice, ostavili smo rezerviran petak da možemo okončati cijelu proceduru”, izjavio je Čović.

Osim toga, Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH, najavio je da se očekuje završetak konkursne procedure i imenovanja na federalnoj razini, što su čekali već duže vrijeme. On je istakao da je dogovoreno da se zakonodavna vlast u Federaciji djeluje samo za hitne potrebe Vlade kroz osmi i deveti mjesec.

Čović je pozitivno ocijenio trenutnu atmosferu među partnerima u Federaciji, ističući da su problemi rješavani bez narušavanja te pozitivne klime. “Nastojimo rješavati probleme, ali ne narušavati pozitivnu energiju koja postoji među partnerima u Federaciji”, zaključio je Čović.

Nakon ovog dogovora i optimizma izraženog od strane Čovića, s nestrpljenjem se očekuje usvajanje budžeta u Parlamentu BiH, čime će se učvrstiti stabilnost u zemlji i otvoriti prostor za daljnji napredak.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -