Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHEmotivna povorka odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Emotivna povorka odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

U Sarajevu je danas održan emotivan i dirljiv skup, na kojem je veliki broj građana izašao na ulice kako bi odao počast žrtvama srebreničkog genocida. Mnogi su plakali, a porodice žrtava su drhtavim rukama dodirivali kamione u kojima su se nalazile kosti njihovih najmilijih.

Među zvaničnicima koji su bili ispred Predsjedništva kako bi ispratili ovu tužnu kolonu i odali počast žrtvama genocida bile su prisutne brojne visoke ličnosti. Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, visoki predstavnik Christian Schmidt, ambasador SAD-a Michael Murphy, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, reisul-l-ulema Husein ef. Kavazović te ostali predstavnici državne, federalne i kantonalne vlasti s ponosom su stajali ispred Predsjedništva i podržavali porodice žrtava.

Tužna povorka je ranije krenula iz kompleksa Gradskog groblja Visoko, a nakon Sarajeva nastavlja put ka Potočarima. U nekadašnjoj fabrici akumulatora tabuti će biti smješteni do dženaze 11. jula.

U Potočarima će vječni smiraj pronaći 13.000 žrtava genocida. Među njima su: Midhat Bašić, Mehmed Krdžić, Ahmet Jašaravić, Sakib Harbaš, Nevres Salihović, Ibrahim Salkić, Mušan Šiljković, Latif Mandžić, Sabrija Omić, Hajrudin Mustafić, braća Hasib i Ćamil Efendić, najmlađa žrtva koja je ubijena sa 17 godina starosti Beriz Mujić te najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine, Hamed Salić, koji je rođen 1927. godine.

Srebrenica će zauvijek ostati simbol genocida i stradanja nevinih ljudi. Ova komemoracija je podsjetnik da se zločini poput ovog ne smiju ponoviti i da istina i pravda moraju biti ispunjene.

Neka svaka žrtva genocida u Srebrenici počiva u miru, a mi se moramo obavezati da nikada ne zaboravimo ovaj strašan zločin.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -