Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSutra se ispraćaju posmrtni ostaci žrtava genocida za Potočare

Sutra se ispraćaju posmrtni ostaci žrtava genocida za Potočare

Ispraćaj tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida za Potočare bit će upriličen sutra iz kompleksa JKP Gradska groblja Visoko. Ove godine će biti ukopane najmlađa i najstarija žrtva, kao i braća Efendić.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić iz Zvornika. On je ubijen na području Sućeske kod Bratunca u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2023. godine u općini Srebrenica. Beriz će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je već ukopan u Potočarima 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana jeste Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe i imao je 68. godina. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi u maju 2014. godine.

Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil, koji su nestali na području Baljkovice tokom ljeta 1995. godine. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari tokom 2011. i 2006. godine. Hasib i Ćamil će se pridružiti svom trećem bratu, Edhemu, koji je već ukopan u Potočarima 2007. godine.

Ispraćaj posmrtnih ostataka žrtava genocida za Potočare će se održati sutra iz kompleksa JKP Gradska groblja Visoko. Ovom prilikom će biti ukopane i druge žrtve, a Memorijalni centar Srebrenica će biti mjesto njihovog konačnog počinka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -