Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHProtesti za očuvanje planine Jahorina

Protesti za očuvanje planine Jahorina

Lokalna zajednica na planini Jahorina organizovala je proteste protiv destruktivnih praksi koje ugrožavaju ekosistem, održivost zajednice i buduće generacije. Protesti su imali simboličan značaj jer su obilježili jednogodišnju borbu lokalne zajednice protiv Nacrta izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina.

Predloženi plan uključuje betoniranje 20 hektara sportsko-rekreativnog područja, što bi rezultiralo gradnjom na parkinzima, obodima staza i preko odvoda oborinskih voda. Osim toga, prilazi kućama bi bili pregrađeni, a kuće bi bile zagrađene zidovima solitera na osunčanim stranama. To bi dovelo do gubitka identiteta naselja planinskih kuća, koje bi postalo mješavina višespratnica i planinskih kućica.

Protesti su organizovani kako bi se apelovalo na lokalne vlasti i investitore da prekinu sa ovim destruktivnim praksama. Cilj je očuvanje ekosistema planine, zadržavanje održivosti lokalne zajednice i zaštita interesa budućih generacija. Manifestanti su istakli važnost sačuvanja prirode i njenog naslijeđa za buduće generacije.

Osim toga, protesti su ukazali na jednogodišnju borbu lokalne zajednice protiv Nacrta izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina. Ova borba postala je simbol zajedničke snage i odlučnosti da se zaštiti priroda i kvalitet života na planini Jahorina.

Lokalne vlasti i investitori moraju da čuju glas zajednice i da preispitaju planove koji ugrožavaju prirodnu ljepotu i održivost planine Jahorina. Očuvanje prirodnih resursa i održivi razvoj trebaju biti prioriteti svake lokalne zajednice.

Protesti na planini Jahorina su još jedan primjer aktivizma i angažmana lokalne zajednice u zaštiti okoliša. Ovi protesti su podsjetnik da samo zajedničkim naporima možemo sačuvati prirodu i osigurati održivu budućnost za sve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -