Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH daje rok Vladi za izmjene zakona o...

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH daje rok Vladi za izmjene zakona o transplataciji tkiva

Danas je održan sastanak Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojem je donesena odluka da se Vladi FBiH postavi rok do sutra u 15 sati za dostavljanje izmjena Zakona o transplataciji tkiva u svrhu liječenja. Ova odluka dolazi nakon inicijative zastupnika Harisa Šabanovića, a sve s ciljem da se omogući transplatacija oboljelim osobama bez ograničenja u smislu rodbinskih veza koje su pogodne za doniranje.

Prema zahtjevu Kolegija, izmjene Zakona o transplataciji organa i tkiva u svrhu liječenja trebaju biti dostavljene u parlamentarnu proceduru do 9. jula u 15 sati. Nakon toga će biti zakazana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmatrati ove izmjene, uz materijale koje dostavi Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva.

Ova odluka izaziva mnoge reakcije u javnosti, posebno među pacijentima koji se bore sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima. Adnan Šemić, jedan od pacijenata koji je na listi za transplantaciju, ističe kako je njegov život sada u rukama političara. “Da li smo spremni pomoći ili se baviti politikanstvom?”, pita se Šemić.

Transplatacija tkiva je važna metoda liječenja brojnih bolesti, ali je trenutno otežana zakonskim ograničenjima. Izmjenom zakona, omogućilo bi se oboljelim osobama da dobiju priliku za spasavanje života, bez obzira na rodbinske veze pogodne za doniranje.

Očekuje se da će Vlada FBiH odgovoriti na zahtjev Kolegija i dostaviti izmjene zakona u propisanom roku. Ukoliko se to ne dogodi, pitanje transplatacije tkiva i dalje će ostati nerešeno, a mnogi pacijenti će biti ostavljeni bez šanse za izlječenje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -