Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDiplomatski skandal: Ministarstvo vanjskih poslova BiH imalo informaciju o dolasku Vojske Srbije

Diplomatski skandal: Ministarstvo vanjskih poslova BiH imalo informaciju o dolasku Vojske Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je bilo upoznato sa dolaskom Vojske Srbije, prema tvrdnjama Edina Zahiragića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Zahiragić je izjavio da je Ambasada Srbije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova i ministra Konakovića o dolasku Vojske Srbije u BiH. Pretpostavlja se da je taj akt proslijeđen Graničnoj policiji preko Ministarstva sigurnosti, ali odgovori nadležnih izostali su i nadalje.

Zahiragić također naglašava da je Ministar Konaković morao poslati ovaj akt Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, koje je zatim putem Ministarstva odbrane ili Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) trebalo zabraniti ulazak Vojske Srbije i obavijestiti Srbiju o tome.

Navedena informacija dolazi nakon što je Ministarstvo iz Republike Srpske pozvalo određene osobe kao kadete, uključujući i profesore s visokim činom. Ministar odbrane Zukana Helez tvrdi da je riječ o kadetima vojne akademije, ali Zahiragić osporava i navodi da izjava ministra Heleza nije tačna.

Ovaj diplomatski skandal izazvao je zabrinutost javnosti i postavlja pitanja o propustima u komunikaciji između nadležnih institucija unutar Bosne i Hercegovine. Ostaje vidjeti kako će se dalje razvijati ova situacija i hoće li biti poduzete mjere radi razjašnjenja i sprječavanja sličnih događaja u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -